The Matrix Revolutions

... Başlangıcı olan herşeyin bir sonu vardır. Sonun yaklaştığını görüyorum, karanlığın yayıldığını görüyorum. Ölümü görüyorum... Ve onun yolunun üzerindeki tek engel sensin. Eğer onu bu gece durduramazsan, korkarım yarın asla olmayacak ...

The Matrix Reloaded'ın sonunda “To Be Concluded (Bitecek)” ibaresi göze çarpıyordu. Evet, her ne kadar bitmesini istemesek bitecek ve bizim buna seyirci olmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok!

1999 yılında The Matrix vizyona girdikten sonra çok şey hatta her şey değişti. İnsanların ilk etkilendiği şey bullet-time gibi ilk defa kullanılan ve flow-mo gibi son derece geliştirilen çekim teknikleriydi. Ancak zaman ilerledikçe insanlar The Matrix'in barındırdığı felsefi altyapının farkına vardılar. The Matrix asla sadece bir aksiyon değildi. Yılın olayıydı, daha da ötesi yılların olayıydı. İnanılmaz bir alt metine yayılmış olan hikaye insanı çarpıyordu. Özellikle internet sayesinde hikayenin kollarının ortaya çıkması daha da kafa karıştırmaya başladı. En nihayetinde bu sene vizyona giren The Matrix Reloaded ve The Matrix'in oluşumu ve işleyişi hakkında 9 kısa animeden oluşan The Animatrix ile bu işleyiş ve hikaye hakkında varolan bilgilerimizi genişlettik, ama asla kesin bir yargıya ulaşamadık. Ancak şimdi gerçekleri öğreneceğimiz vakit geldi çattı. Matrix Üçlemesinin finali olan The Matrix Revolutions 5 Kasım'da tüm dünyada eş zamanlı olarak vizyona giriyor.

Revolutions'ın hikayesi hakkında dışarıya bilgi sızdırılmıyor, ancak fragmandan ve sitedeki hexadecimal menü aracılığıyla ulaşabildiğimiz bazı bilgiler var: Kahinin de belirttiği gibi Neo, Matrix ve makinelerin hüküm sürdüğü bir dünya arasında tutsak edilmiş durumda. Orada kurtulmasının anahtarı olarak Merovingian olarak gözüküyor, ancak o da Neo'ya karşılık Kahin'i istiyor. Bu da pek akla yatkın bir seçenek olarak gözükmüyor. Ayrıca Reloaded'ın sonunda Neo kapının ardında mimarı bulmuştu. Neo bu sefer de muhtemelen mimarın iletişim için herhangi bir insan vücudu kullanmayan gerçek/robot haliyle karşılaşacak. Bunun nedeni de Ajan Smith. Çünkü Ajan Smith gitgide güçleniyor ve sistemin/Matrix'in durduramadığı bir hal alıyor. Onu durdurabilecek tek kişi Neo ve bu yüzden mimar Neo ile işbirliği yapmak zorunda. Tabii bunlar sürerken Zion sınırlarından içeri giren 250.000 sentinele karşı elindeki bütün kuvvetlerle var olma savaşı veriyor. Tabii bir de Reloaded'da mimarın Revolutions fragmanında da Persephone'un bahsettiği “She” var. Reloaded'da mimar: “Eğer ben Matrix'in babasıysam o da kesinlikle annesi” dediğinde Neo “Kahin” diye kestirip atmıştı. Ancak mimar Neo'nun lafına kınar bir şekilde “Lütfen” diye karşılık vermişti. Burada bahsi geçen “She” hikaye açısından büyük önem arz ediyor gözüküyor. Tabii bu “She'nin bizim Revolutions'ta ki mimar dediğimiz robot olması ihtimali de var. Şu anda gözükenler bunlar ve muhtemelen 5 Kasım'a dek daha fazlasını öğrenemeyeceğiz.

The Matrix Reloaded'dan sonra bazı insanlar hayal kırıklığına uğramıştı. Bunda en büyük neden de The Matrix Reloaded'ı The Matrix'e oranla daha karmaşık olmasıydı. İnsanların da Matrix'in esareti altında yaşayanlar gibi sınırlara bağlı olması, sınırsızlığın ve gerçek özgürlüğün ne olduğunun farkında olmamaları The Matrix Reloaded'ı anlamalarını zorlaştırdı. The Matrix'te ki dövüş sahnelerine ses çıkarmayanların Reloaded'da yer alan Neo'nun Ajan Smith ve klonlarına karşı dövüştüğü sahneyi abartı bulup; Malkoçoğlu Reloaded, diye adlandırmaları bunun en büyük kanıtlarından. Ancak bu durumdakilere denecek birşey yok; görmek istemeyen birinin kafasına vurarak da anlatsanız sonucun pek değişeceği yok. Kendi dünyalarına bırakmak en iyisi.

The Matrix Revolutions'ta Neo ve Ajan Smith arasındaki ilişki en belirleyici etkenlerden birisi olacak. Ajan Smith Neo'yu The Matrix'te öldürmüş ve hatta bundan zevkte almıştı, ama Neo bir şekilde dirilip Ajan Smith'i yok etmişti. Reloaded'da ise Ajan Smith Neo'nun onu yok ederken /etmeye çalışırken ona yüklemiş olduğu özellikler sayesinde (Lord Voldemort/Harry Potter ilişkisini hatırlayın) daha da güçlü bir hale geldi. Ayrıca Neo'yu nerede görürsek aynı yerde Ajan Smith de orada beliriyordu. Neo'nun başlangıçta 3 ajanla kapıştığı, kahinle görüştüğü, Anahtarcı ve Morpheus ile birlikte geçtikleri kapıyı hatırlarsanız bu durumu kavramak daha kolay olur. Bu büyük ihtimalle Ajan Smith'in Neo onun vücudunu girdiği zaman kazandığı bir özellikti. Virüslerin gidecekleri dosyaları (genelde .exe dosyaları) bilmeleri gibi. Ajan Smith The Matrix'te insanlar için virüs tanımlaması yapmıştı, ama kendisi hemen hemen bir virüse dönüştü. Hayli ironik bir durum.

Trinity ve Morpheus ise Revolutions'ta Neo'dan farklı bir rol isteyecekler. Neo, iki dünya arasında sıkışmış durumdayken onlarda Kahin ile işbirliği halindeler. Ancak bu onlar için yeterli değil. Onlara gereken Neo ve bunun anahtarı Merovingian'da. Bunun için de Hel adlı Merovingian'a ait gece kulübüne gitmeleri lazım. Burada Seraph'ın yardımları ile Merovingian ve özellikle Persephone'dan Neo'ya tam olarak neler olduğunu öğrenmeye ve onu geri getirmeye çalışacaklar. Burada Seraph'tan da bahsetmek gerek. Reloaded'da fazla gözükmese de önemli bir karakter. Hem kahini bulmak için önce ona ulaşmak gerekiyor hem de Merovingian'ın adamlarına karşı mücadelerinde yardımına ihtiyaçları var.

Kahin'in önemi burada daha da artıyor. Bu arada Kahin demişken The Matrix ve The Matrix Reloaded'da Kahin'i canlandıran Gloria Foster'ın Reloaded'da ki sahnelerinin çekimi bittikten kısa bir süre sonra vefat etti. Foster, Reloaded'da ki çekimlerini bitirmesine rağmen Revolutions'ta ki sahnelerinin hiçbirini çekmemişti. Bunun sonucunda Foster'ın yerine Mary Alice (Malcolm X) rol aldı ve Kahin'i canlandırdı. Mary Alice'den Kahin'e dönersek. Kahin, şu an hem Neo, hem Zion ahalisi, hem Ajan Smith, hem makineler hem de Merovingian vb. Diğer programlar için son derece önemli durumda herkes ona ulaşmak istiyor, ama bu hiç de kolay gözükmüyor.

Neo ise iki dünya arasında düştüğü / düşürüldüğü tuzaktan kurtulmak zorunda. Tabii tuzaktan kurtulması yeterli değil. Ajan Smith'i durdurmak mümkünse yoketmek zorunda. Tabii işi Ajan Smith'i yok etmekle bitmeyecek. Kendisine inanmayanlara rağmen Zion'a yardım etmeli ve düşmesine izin vermemeli.

The Matrix Revolutions ile ilgili bilinen hatta daha fazlası bunlar.

The Matrix ile başlayan, The Matrix Reloaded ile devam eden efsane 5 Kasım Çarşamba günü saat 16:00'da sona ermek için son defa başlayacak. Bizim de tek yapabileceğimiz biletlerimizi şimdiden alıp bu epik şaheseri sinemada koltuklarımızda oturup izlemek olacak.

 

0 yorum: